Fördelar

Genomgripande energieffektivisering ger en rad viktiga fördelar för medlemmarna och föreningen:

  • Lägre boendekostnader
  • Minimal klimatpåverkan
  • Högre bostadsrättsvärde
  • Bättre komfort (kalldrag vintertid försvinner)
  • Immunitet mot energiprishöjningar
  • En annan känsla i boendet (lägsta möjliga klimatpåverkan, ”vi gör något”, mm)
  • Kommande myndighetskrav på sänkt energianvändning har redan hanterats
  • Minskad sårbarhet för externa störningar (avbrott i energileveranser)

Boendekostnaderna (årsavgiften) sänks rejält eftersom nuvarande energiköp är dyra. När energiköpen upphör och förvaltningen förbättras kan årsavgifterna sänkas och varje månadsbetalning till föreningen sjunker med upp till 40 – 45 procent. Det kan även bli gratis (när årsavgiften är noll) att bo i Hjorthagshus; möjligheten till detta redovisas under Ekonomi. Det finns föreningar som har nollavgift, ett litet antal föreningar betalar utdelning till sina medlemmar, dvs medlemmarna får betalt för att bo i föreningen.

För att fulla värdeökningen på cirka 15 procent ska falla ut måste underhållet av husen förbättras och trädgården uppgraderas. Förbättrat underhåll skapar mindre utgifter men medger att föreningens långsiktiga kostnader blir lägre eftersom onödiga underhållsåtgärder undviks. Den förväntade värdeökningen på 15 procent ökar värdet på lägenheterna med 40 m2 med cirka 450 000 kronor och cirka 500 000 kronor för lägenheterna med 44 m2. Den sammantagna förmögenhetsvinsten för medlemmarna blir cirka 175 miljoner kronor.

Energisäkerhet och energiautonomi

Vid avbrott i externa energileveranser kan Hjorthagshus vara helt opåverkad och livet fortgå som tidigare om vi har energieffektiviserat och skaffat egen energiutrustning. Energiautonomi kan uppnås! Energiautonoma byggnader finns idag i Västerås, Växjö och Malmö. Byggnader som levererar ett kraftigt överskott av energi finns bland annat i Göteborg.

När fjärrvärmen är avstängd, våra byggnader är värmetäta och drivs med värmepumpar kommer husen att vara varma och varmvatten att finnas även när fjärrvärmen får driftsavbrott. Om även elleveranserna upphör kan vi ha belysning och värme under en viss tid med el lagrad i batterier. Vissa batterityper – flödesbatterier – kan behålla elen i tre månader eller mer. Under denna tid kommer de att fyllas på av solcellerna. Lagring av el i vätgas är även en möjlighet. Reservkraft med motordrivna generatorer möjliggör för föreningens byggnader att ha både värme och el under lång tid, möjligen under flera år. Sådana reservlösningar finns olika myndighetsbyggnader i föreningens närhet.

Stor villa i Göteborg som producerar dubbelt den energi som byggnaden använder. Överskottet används bland annat till elfordon.